Lemland

Lemland (vanh. suom. Lemlanti on Suomen kunta, joka sijaitsee Ahvenanmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 1 822 ihmistä, ja sen pinta-ala on 965,4 km2, josta 851,72 km2 on merialueita ja 0,59 km2 sisävesiä. Väestötiheys on 16,11 asukasta/km2. Lemlandin naapurikunnat ovat Föglö, Jomala, Lumparland, Maarianhamina ja Sund.

Lemlandin pääsaari on pinta-alaltaan Ahvenanmantereen jälkeen Ahvenanmaan suurin saari. Kaikista Suomen merialueiden saarista se on kuudenneksi suurin.

Kunta on yksikielisesti ruotsinkielinen ja 93,3 prosenttia sen asukkaista puhuu äidinkielenään ruotsia.[4] Kunnan vaakunan suunnitteli Matts Dreijer ja se vahvistettiin vuonna 1951.

Lemlandin alueella sijaitsee kaksi majakkaa, toinen, Nyhamn, Lilla Båtskärin ja toinen Lågskärin saarella. Flakan kylän eteläpuolella Herrössä on lintutorni.

Lemlandin ja Jomalan rajalla on vuonna 1882 valmistunut LemströMIN kanava, joka lyhentää huomattavasti veneilijöiden matkaa Ahvenanmaan koillisesta saaristosta Maarianhaminaan. Kunnan halki kulkee päätie 3 Maarianhaminasta Lumparlandin Långnäsiin.

Lumparlandin seurakunta itsenäistyi Lemlandista vuonna 1959, mutta seurakunnat yhdistyivät uudelleen jo vuonna 1971. Yhdistyneen seurakunnan ensimmäinen ja samalla koko Suomen ensimmäinen naiskirkkoherra Sirkka-Liisa Enqvist tuli virkaansa vuonna 1988. Knutsbodan kylässä sijaitsee Ahvenanmaan seurakuntien yhteinen leirialue.

..