Luhanka

Luhanka (ruots. Luhango) on Suomen kunta, joka sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa, entisessä Länsi-Suomen läänissä. Luhangassa oli 31. tammikuuta 2011 828 asukasta, joten se on asukasluvultaan entisen Länsi-Suomen läänin pienin kunta.

Luhangan pinta-ala on maanmittauslaitoksen 1. tammikuuta 2010 tehtyjen mittausten mukaan 313,29 km², josta 214,55 km² on maata ja 98,74 km² sisävesialueita. Luhangan naapurikunnat ovat Hartola, Joutsa, Jyväskylä , Jämsä, Kuhmoinen ja Sysmä.

Luhanka sijaitsee Päijänteen rannalla. Päijänteen lahti, johon kuuluu Tammiselkä, Pilkanselkä ja Kotkatselkä sekä Tammipohja, jakaa kunnan kahtia pohjois-eteläsuunnassa. Kuntakeskuksia ovat Luhangan kirkonkylä, Tammijärvi ja Lempää. Keskellä Luhankaa on Onkisalon saari, ja kunnan eteläisimmän osan muodostaa suuri Judinsalon saari. Luhangan liikenneoloja paransi tuntuvasti Judinsalon kautta Sysmään kulkevan maantien (nykyisin seututie 612) valmistuminen 1960-luvulla.

Luhanka on kuulunut alun perin Sysmään, josta se erkani ensin kappeliseurakunnaksi vuonna 1767 ja sitten omaksi kunnakseen 1864.

Luhanka on suosittu kesämökkikunta. Pääelinkeinoja ovat maa- ja metsätalous sekä paikalliset palvelut. Nähtävyyksiä ovat mäkitupalaismuseo ja Luhangan vanha kesäkirkko, joka sijaitsee talvikirkon välittömässä läheisyydessä.

Luhangan kirkko on Josef Stenbäckin suunnittelema puukirkko ja se valmistui 1893. Kirkko on yksi Suomen suurimmista puukirkoista, ja siihen mahtuu noin 1 500 kuulijaa. Kirkko tyyliltään päätytornillinen pitkäkirkko ja edustaa uusgotiikkaa. Alttaritauluna on S. Danielsonin Jeesus seisoo ovella ja kolkuttaa vuodelta 1906. Kirkossa järjestetään kesäisin konsertteja, muun muassa jokavuotinen kesäkonsertti.

..