Ei uusia yrityskortteja
Lumparland

Lumparland (aik. suom. Lumparlanti, Lumparla) on Suomen kunta, joka sijaitsee Ahvenanmaan maakunnassa. Lumparlandin asukasluku on 392 (31. tammikuuta 2011) ja pinta-ala 87,06 km² (1. tammikuuta 2010), josta 36,25 km² on maata, 0,04 km² sisävesiä ja loput 50,77 km² merta. Lumparlandin pääsaari on Ahvenanmaan saarista pinta-alaltaan neljänneksi suurin. Lumparlandin naapurikunnat ovat Föglö, Jomala, Lemland, Sund ja Vårdö. Lumparlandin kautta on lossiyhteys Vårdöhön kuuluviin Ängön ja Bussön saariin.

Kunta on yksikielisesti ruotsinkielinen ja 91,8 prosenttia sen asukkaista puhuu äidinkielenään ruotsia. Kunnan vaakunan suunnitteli Matts Dreijer ja se vahvistettiin vuonna 1952.

Kunnan itärannalla sijaitsee LångnäSIN satama, jossa monet ruotsinlaivat seisahtuvat saadakseen myydä verovapaita tuotteita. LångnäSIN satamasta on myös lauttayhteys Sottungaan, Kumlingeen, Kökariin ja Korppoon Galtbyhyn. Maarianhaminasta tuleva päätie 3 päättyy Långnäsiin. Saaren länsipuolella on laaja Lumparnin vesialue, jota on meteoriittitörmäyksessä syntynyt törmäyskraatteri. Tästä vesialueesta myös kunta on saanut nimensä.

Lumparlandin seurakunta kuului aikanaan kappelina Lemlandin seurakuntaan, josta se erosi vuonna 1959. Seurakunnat yhdistyivät kuitenkin uudelleen jo vuonna 1971. Yhdistyneen seurakunnan ja samalla koko Suomen ensimmäiseksi naiskirkkoherraksi valittiin vuonna 1988 Sirkka-Liisa Enqvist.

..