Ei uusia yrityskortteja
Muurame

Kunnassa asuu 9 277 henkilöä. Kunnan pinta-ala on 194,08 km², josta 49,99 km² on sisävesiä, rantaviivaa Muuramella on noin 186 km.

Väestötiheys on 64,4 asukasta/km². Väestönkasvu on yli 150 asukasta vuodessa. Väestörakenteeltaan Muurame on Keski-Suomen maakunnan nuorekkain ja asukasluvultaan erittäIN nopeasti kasvava kunta, mihin vaikuttaa sijainti Jyväskylän kaupungin vieressä. Tähän liittyen Muuramessa on esitetty myös kaupunkinimityksen käyttöönottoa.

Muuramessa asukkaiden koulutustaso on korkeimpia Suomessa. Esimerkiksi insinöörin koulutuksen saaneita kunnassa on väkilukuun suhteutettuna toiseksi eniten Suomessa, heti Espoon jälkeen.

Muuramella on nykyisin yhteistä maarajaa ainoastaan Jyväskylän kanssa. Ennen vuotta 2009 rajanaapureita olivat Jyväskylän lisäksi Jyväskylän maalaiskunta ja Korpilahti sekä lisäksi ennen vuotta 1993 Säynätsalo. Säynätsalo yhdistyi Jyväskylän kaupunkiin 1993, Jyväskylän maalaiskunta ja Korpilahti 2009.

Yhteistä vesirajaa Muuramella on edelleen paitsi Jyväskylän, myös Toivakan kanssa. Toivakka on ollut Muuramea kiinnostuneempi kuntaliitoksesta Jyväskylän kanssa, joten on mahdollista, että Muurame jää tulevaisuudessa kokonaan Jyväskylän ympäröimäksi ja Jyväskylästä tulee siis reikäleipäkunta.

Myös Muuramen liittymistä Jyväskylään on usein spekuloitu, mutta Muuramen kunta ei ole ilmaissut halukkuuttaan liitokseen. Muuramen kunta itse erosi Korpilahden kunnasta vuonna 1921 ja Säynätsalon kunta erosi Muuramesta 1924.

Muuramessa on kaksi taajamaa: kirkonkylä ja Kinkomaa. Suurin osa muuramelaisista asuu näissä. Kirkonkylä sijaitsee Muuratjärven ja Päijänteen välissä Muuratjoen molemmin puolin. Muuramen asuntoalueita ovat keskusta, Jaakkola, Verkkoniemi, Velkapohja, Kotiranta-Paavalinvuori, Hautalanmäki, Rajala, Pitkälä-Riihiniemi, Niittyaho, Kinkomaa, Isolahti, Vihtalahti, Saarenkylä, Rannankylä sekä Valkola-Rajahonka.

Muuramen asuntokanta on 3 736. Siitä omakotiasuntoja 2 123, rivitaloasuntoja 690, kerrostaloasuntoja 865 ja muita asuntoja 58. Rantaviivaa Muuramella on yhteensä noin 186 kilometriä, ja kesämökkejä on noin 704.

Muurame valittiin 2002 Suomen luovimmaksi kunnaksi ja 2004 Suomen yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi. Muuramen kirkon on suunnitellut Alvar Aalto ja se valmistui 1929.

Muuramessa sijaitsee maailman vanhin saunamuseo, Muuramen saunakylä.


..