Salo

Salo on 55 000 asukkaan kaupunki Lounais-Suomessa. Se kuuluu Varsinais-Suomen maakuntaan. Salosta on Turkuun matkaa 52 km ja Helsinkiin 114 km. Salo sijaitsee meren rannalla, kapean Halikonlahden pohjukassa. Yhteys Saaristomerelle on Kemiön saaren itä- sekä länsipuolitse.

Salon naapurikunnat ovat Karjalohja, Koski Tl, Lohja, Kemiönsaari, Marttila, Nummi-Pusula, Paimio, Raasepori, Sauvo ja Somero. Nykyiseen Saloon kuuluvia entisiä kuntia ovat Halikko, Kiikala, Kisko, Kuusjoki, Muurla, Perniö, Pertteli, Suomusjärvi ja Särkisalo, jotka liittyivät osaksi Saloa vuonna 2009, Uskela, joka liittyi Saloon 1967, ja Angelniemi, joka liittyi Halikkoon 1967.

Salon keskustan halki virtaa Uskelanjoki, joka saa alkunsa Kiikalan Rekijoella yhtyvistä kolmesta latvahaarasta. Kaupungin kohdalla joen nimi muuttuu Salonjoeksi.

Salo tunnetaan lähinnä elektroniikkatuotannostaan. Kaupungissa on tuotettu 1920-luvulta lähtien erilaista elektroniikkaa, aluksi radioita, mutta myöhemmin myös televisioita, stereoita, radiopuhelimia ja tietokoneiden näyttöjä. Nykyään Salo on tunnettu kännykkäteollisuudestaan, ja matkapuhelinyhtiö Nokia onkin kaupungin suurin työllistäjä.

Maaliskuussa 2007 julkaistun Taloustutkimuksen kuntakyselyn mukaan Salolla on kokoluokkansa (20 000–50 000) kunnista maan toiseksi paras imago. Kärkipaikkaa piti Siilinjärvi ja kolmanneksi sijoittui Raisio.

..