Kauhava

Kauhava on Suomen kaupunki, joka sijaitsee Seinäjoen seutukunnassa Etelä-Pohjanmaan maakunnassa, Länsi-Suomen läänissä. Kauhavalla asui 17 312 henkilöä (31. joulukuuta 2010), ja sen pinta-ala on 1 328,44 km², josta 14,63 km² on vesistöjä (1. tammikuuta 2010). Väestötiheys on 13,18 asukasta/km². Kauhavasta tuli kaupunki 1986. Vanha Kauhavan kaupunki lakkautui, kun se yhdistyi Alahärmän, Kortesjärven ja Ylihärmän kanssa uudeksi Kauhavaksi vuonna 2009. Kauhava on väkiluvultaan Etelä-Pohjanmaan toiseksi suurin kaupunki.

Kauhavan naapurikunnat ovat Evijärvi, Isokyrö, Lappajärvi, Lapua, Pedersöre, Seinäjoki, Uusikaarlepyy ja Vöyri.

Kauhavalla sijaitsevat Suomen Yrittäjäopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun osana toimiva Yrittäjien ammattikorkeakouluyksikkö, jotka antavat monipuoliset valmiudet yrittäjänä toimimiseen. Kauhavalla sijaitseva Lentosotakoulu on Ilmavoimien tärkein sotilasopetuslaitos. Kauhavan lukio on erikoistunut ilmailuun, yrittäjyyteen, tietojenkäsittelyyn ja tanssiin. Kauhavalla pidetään vuosittain Härmälääset Häjyylyt, Kävelykarnevaalit, Lentäjien Juhannus, Puukkofestivaali ja Valehtelun Suomen mestaruuskilpailut.

Kauhavalla on kuvattu myös muutamia elokuvia, kuten Antti Tuurin romaaneihin perustuvat Pohjanmaa, Talvisota, Amerikan raitti ja Lakeuden kutsu sekä Aleksi Mäkelän ohjaama Häjyt. Pentti Nikula hyppäsi seiväshypyn maailmanennätyksen Kauhavalla vuonna 1962. Taistelulaji Han Moo Do:n alkukotina pidetään Kauhavaa. Kauhava mainitaan myös monen tunnetunkin yhtyeen lauluissa, kuten Zen Cafen - Tämä on syksy ja Lauri Tähkä & Elonkerjuun - Rakasta rintani ruhjeille kappaleissa. Sekä myös muun muassa kansanlaulussa Isontalon Antti ja Rannanjärvi.

..