Kokkola

Kokkola (ruots. Karleby ent. Gamlakarleby) on Suomen kaupunki, joka sijaitsee Keski-Pohjanmaan maakunnassa. Pohjanlahden rannalla sijaitseva Kokkola on kutakuinkin puolessa välissä Vaasan ja Oulun välillä.

Kokkolan naapurikunnat ovat Halsua, Kalajoki, Kannus, Kaustinen, Kruunupyy, Lestijärvi, Luoto ja Toholampi.

Kaupungissa asuu 46 257 ihmistä (31.12.2010), joista miehiä 48,6 % ja naisia 51,4 %. Kunta on kaksikielinen: 84,2 prosenttia asukkaista puhuu äidinkielenään suomea, 13,9 prosenttia puhuu ruotsia ja muun kielisiä on 1,9 prosenttia. Kokkola on Suomen pohjoisin kaksikielinen kunta.

Lohtajan, Kälviän ja Ullavan valtuustot päättivät 3. joulukuuta 2007 kuntaliitoksesta Kokkolan kanssa. Liitos astui voimaan 1. tammikuuta 2009 jolloin nämä muodostivat yli 45 000 asukkaan kaupungin. Uuden kaupungin nimeksi tuli Kokkola ja vaakunaksi Kokkolan nykyinen vaakuna. Kokkola on Keski-Pohjanmaan maakuntakeskus ja Kokkolan seutukunnan keskus. Kaupungin on perustanut Kustaa II Aadolf vuonna 1620. Vuonna 1977 Kaarlelan kunta liitettiin Kokkolaan.

Kokkolassa on monipuolista teollisuutta, erityisesti kemianteollisuutta, mm. OMG Oy:n koboltti- ja Boliden Oy:n sinkkitehdas ja rikkihappotehdas. Lisäksi kaupungista löytyy metallituote-, valimo-, vaatetus-, muovi-, elintarvike- ja puusepänteollisuutta.

Kaupungin satama sijaitsee Ykspihlajan kaupunginosassa ja on Suomen vilkkaimpia satamia. Kokkolasta on hyvät rautatieyhteydet sekä pohjoiseen, Ylivieskan ja Oulun suuntaan, että etelään, Seinäjoen ja Tampereen kautta Helsinkiin. Kruunupyyn kunnassa 19 km Kokkolasta sijaitsee Kruunupyyn lentoasema.

..