Kittilä

Kittilä (inarinsaameksi Kittâl, pohjoissaameksi Gihttel) on Suomen kunta, joka sijaitsee Lapin maakunnan länsiosassa. Kunnassa asuu 6 193 ihmistä ja sen pinta-ala on 8 263,08 km2, josta 168,71 km2 on vesistöjä. Väestötiheys on 0,77 asukasta/km2.

Kittilän naapurikunnat ovat Enontekiö, Inari, Kolari, Muonio, Rovaniemi ja Sodankylä, ja siellä on 2 471 vapaa-ajan asuntoa. Levin hiihtokeskus sijaitsee Kittilässä, Sirkan kylässä. Kunnassa on myös Kittilän lentoasema, joka palvelee matkailua ja ilmavoimia. Kittilän oppilaitokset ovat lukio ja matkailualan oppilaitos, Lapin ammattiopisto ja sen Levi-instituutti. Paikallinen jääkiekko- sekä jalkapalloseura on Kittilän palloseura eli KiPS.

Kittilän kunta on ollut jo pitkään muuttovoittoinen ja taloudeltaan tasapainoinen kunta. Talviset matkailusesongit Levin hiihtokeskukseen ovat rikastuttaneet kuntaa merkittävästi.

Kittilän Suurikuusikossa sijaitsee kanadalaisen kaivosyhtiö Agnico-Eaglen Euroopan suurin kultakaivos rikastamoineen. Esiintymän suuruuden arvioidaan olevan noin 75 tonnia, josta riittää louhimista 10 vuodeksi. Kittilässä on sijainnut myös Pahta­vuoman kupari­kaivos.

Kittilässä oli suuri kevättulva Ounasjoessa vuonna 2005. Vesi nousi niin korkealle, että Kittilän itäpuolella sijaitsevan Ounasjoen ylittävä silta jouduttiin sulkemaan. Tulva aiheutti suuria vahinkoja. Tulva saartoi myös monta taloa, joten osa Kittilän Rantatien asukkaista ei ilman venettä päässyt pois asunnoistaan muutamaan päivään. Nykyään Kittilässä on pienehköt tulvavallit kriittisimmillä tulvimispaikoilla.

..