Sodankylä

Sodankylä (inarinsaameksi Suá?igil, koltansaameksi Suä??jel, pohjoissaameksi Soa?egilli) on Suomen kunta, joka sijaitsee Lapin maakunnan keskiosassa. Kunnassa asuu 8 773 ihmistä ja sen pinta-ala on 12 415,22 km2, josta 718,71 km2 on vesistöjä. Väestötiheys on 0,75 asukasta/km2.

Sodankylä on pinta-alaltaan Suomen toiseksi suurin kunta. Sodankylän naapurikunnat ovat Inari, Kemijärvi, Kittilä, Pelkosenniemi, Rovaniemi ja Savukoski.

Sodankylässä on 1 580 vapaa-ajan asuntoa.[9]Sodankylässä sijaitsee muun muassa Jääkäriprikaati sekä Sodankylän keskustasta noin kuusi kilometriä etelään Sodankylän geofysiikan observatorio. Sodankylässä harjoitetaan myös kaivostoimintaa, kunnan alueella esimerkiksi toimii vuonna 1985 avattu kultaan keskittynyt Pahtavaaran kaivos, ja vuoden 2012 aikana kaupallisen tuotannon aloittava Kevitsan kaivos.

Osa vuonna 1983 perustetusta Urho Kekkosen kansallispuistosta sijaitsee Sodankylän kunnan pohjoisosassa. Lisäksi Sompion luonnonpuisto ja osa Saariselän tunturialueesta ovat Sodankylän alueella. Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitseva Sokosti on Sodankylän korkein maastonkohta.

Pyhä-Luoston kansallispuisto sijaitsee myös osittain Sodankylän kunnan alueella. Luostolla on mahdollisuus talven laskettelu- ja hiihtomahdollisuuksien lisäksi nauttia kesällä muun muassa erilaisista musiikkitapahtumista. Luosto on tullut tunnetuksi myös lähettyvillä sijaitsevasta Lampivaaran ametistikaivoksesta.

Sodankylän kunnan alueella sijaitsevat myös Suomen suurimpiin lukeutuvat tekojärvet Lokka ja Porttipahta, jotka rakennettiin 1960- ja 1970-luvuilla vastaamaan kasvavan sähköntarpeen kysyntään. Tekoaltaat yhdistää Vuotson kylän läPI kulkeva Vuotson kanava.

Pääosa Sodankylästä kuuluu Kemijoen vesialueeseen ja sen alueella virtaavat myös Kemijoen suuret sivujoet Luiro ja Kitinen. Aivan kunnan pohjoisosasta saavat alkunsa Venäjän puolelle virtaavat Lutto ja Jaurujoki.

Sodankylässä, kuten muuallakin Lapissa, on subarktinen ilmasto. Talvi on pitkä, kylmä ja luminen ja kesä on lyhyt ja leuto, mutta golfvirran ja lauhojen lounaistuulien ansiosta etenkin talvet ovat leudompia kuin muualla vastaavilla leveyspiireillä mantereisessa ilmastossa. Talvi kestää noin seitsemän kuukautta; pysyvä lumi sataa keskimäärin 23.10 ja sulaa keväällä 16.5, mikä tarkoittaa että talvi on jopa yli 4 kuukautta pidempi kuin Etelä-Suomessa, mutta jonkin verran lyhyempi kuin pohjoisemmassa Lapissa. Sadanta on melko vähäistä, keskimäärin 507mm vuodessa. Sateisin kuukausi on heinäkuu (63mm) ja kuivin huhtikuu (28mm).

Terminen kesä, jolloin lämpötila on pysyvästi +10 asteen yläpuolella, alkaa keskimäärin 8.6 ja päättyy 24.8. Helteitä esiintyy keskimäärin noin 6 kertaa kesässä. Kesä on jopa kuukauden pidempi kuin pohjoisemmassa Lapissa.

Sodankylän pakkasennätys on -49,5°C ja korkein mitattu lämpötila +30,9°C.

Sodankylässä on vietetty vuodesta 1986 vuosittaiset kansainväliset Sodankylän elokuvajuhlat (engl. Midnight Sun Film Festival). Sodankylän Tankavaarassa järjestetään joka kesä kansainväliset kullanhuuhdontakilpailut. Vuodesta 1973 vuoteen 1994 Sodankylässä järjestettiin kansanmusiikin ja -tanssin kansainväLISTä kesätapahtumaa Jutajaisia. Vuonna 1995 pitopaikka vaihtui Rovaniemelle.

Vuodesta 2002 lähtien Luostolla on järjestetty elokuun aikana LuostoClassic -niminen tapahtuma, joka keskittyy klassisen musiikin tarjontaan. Vuoden 2007 tapahtuma järjestettiin 10.–12.8.

Sodankylä-talossa on nähtävillä Andreas Alarieston maalauksia ja taideteoksia.

Sodankylän merkittävimpiin rakennuksiin kuuluu vuonna 1689 rakennettu puinen Vanha kirkko ja vuonna 1859 valmistunut uudempi kivikirkko

..