Kuopio

Kuopio on Suomen kaupunki, joka sijaitsee Pohjois-Savon maakunnan keskiosassa. Kaupungin väkiluku on 93 303 ja sen pinta-ala on 1 728,53 km2, josta 604,51 km2 on vesistöjä. Väestötiheys on 83,01 asukasta/km2. Pinta-alasta metsää on puolet, ja suurin osa vesialueesta on Kuopion keskusta-aluetta ympäröivää Kallavettä. Nykyisiin kuntarajoihin nähden Kallavettä on kuitenkin pidetty Kuopion sisäjärvenä. Kuopio on saaristolain mukainen saaristo-osakunta.

Ympäristöltään kaupunki on varsin omaleimainen. Vesistön reunustaman keskustan pinnanmuodot ovat siinä määrin vaihtelevia, että tasainen tontti on haluttu harvinaisuus. Asutus on levinnyt keskustan ulkopuolelle joukkoliikenteelle edullisen tiiviin ja harvan sormimallin mukaisesti, ja uudet kaupunginosat on rakennettu kuntavetoisesti kerralla – esimerkiksi nyt rakenteilla oleva Saaristokaupunki oli edeltävät 25 vuotta rakennuskiellossa.

Tällä Kuopion kaavoitusperinteellä on pitkä historia. Edellä mainituista seikoista johtuen Kuopion kaupunkialueiden asukastiheys oli aina 1990-luvun puoliväliin saakka Suomen suurin. Petosen perustamisen, ja lisääntyneen omakotirakentamisen myötä taajamien asukastiheys laski kuitenkin Helsinkiä pienemmäksi 1 700 as./km2:iin. Myös autoistumisaste on Helsingin jälkeen matalin (425 autoa per 1 000 asukasta, maan ka. 551/1 000. '

Arvokas Kuopion lehtokeskus sijaitsee pääosin Kuopion, Nilsiän ja Siilinjärven alueella. Rantaviivaa Kuopiolla on 2 490 kilometriä ja saaria noin 1 250. Suomen kunnista Kuopiossa on kahdeksanneksi eniten kesämökkejä. Vuoden 2009 alussa luvuksi on ilmoitettu 5 200 kpl. Karttulan liittyessä Kuopioon vuoden 2011 alussa mökkien määrä kasvaa yli tuhannella.[20] Vastaavasti väestötiheys laskee. Kuopio on entisen Itä-Suomen läänin suurin kaupunki ja Itä-Suomen valtakunnanosan keskus. Sen naapurikunnat ovat Juankoski Leppävirta, Maaninka, Nilsiä, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo ja Tuusniemi. Kuopio oli Kuopion läänin pääkaupunki vuoteen 1997 asti, jolloin Kuopion lääni sekä Pohjois-Karjalan ja Mikkelin läänit yhdistettiin Itä-Suomen lääniksi, jonka pääkaupungiksi tuli Mikkeli.

..