Mänttä

Mänttä on Mänttä-Vilppulan kaupungin suurin taajama ja hallinnollinen keskus sekä entinen Suomen kaupunki, joka sijaitsee Pohjois-Hämeessä Pirkanmaan maakunnassa, Länsi-Suomen läänissä. Mänttä ja Vilppula yhdistyivät 1. tammikuuta 2009 siten, että Mäntän kaupunki liitettiin Vilppulan kuntaan ja laajentunut kunta otti käyttöönsä Mänttä-Vilppula -nimen ja kaupunki-nimityksen. Vaakunaksi tuli Vilppulan vaakuna ja hallinnon paikaksi Mänttä. Ennen lakkautusta kaupungissa asui 6 341 ihmistä, ja sen pinta-ala oli 85,86 km2, josta 21,78 km2 oli vesistöjä. Väestötiheys oli 98,95 asukasta/km2.

Mänttä on vanha teollisuuspaikkakunta. Kaupunki on ollut aiemmin vahvasti kytköksissä Serlachiuksen sukuun, jonka perintö lyö edelleen leimansa kaupunkiin. Nyt Serlachiuksen tehtaat kuuluvat Metsäliitto-yhtymään kuuluvaan Metsä Tissue Oyj-yritykseen. Serlachiuksen nimi näkyy museoissa, joita Serlachiuksen säätiöllä on kaupungissa kaksi. G. A. Serlachius -museo esittelee teollisuushistoriaa, Gösta Serlachiuksen taidemuseossa on oman kokoelman lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Vuosittaisia kulttuuritapahtumia ovat Mäntän kuvataideviikot ja Mäntän musiikkijuhlat. Vuoden 2003 aikana kaupungissa on aloittanut Myllyrannan Sisustuskeskus. Kaupunki markkinoi itseään taidekaupunkina. Vuonna 2006 se tavoitteli Suomen ehdokkuutta vuoden 2011 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Mäntässä on asukasmääräänsä nähden suhteellisen runsas koulutustarjonta. Mäntän lukiossa opiskelee vuosittain noin 250 opiskelijaa, ja Mäntän seudun koulutuskeskuksessa enemmän, monilla eri aloilla. Pirkanmaan ammattikorkeakoulun Mäntän yksikössä koulutetaan tradenomeja liiketalouden ja tietojenkäsittelyn koulutusohjelmissa.

Serlachius- museon lisäksi Mäntässä on kulttuurikeskus Pekilo, joka saa nimensä selluloosatehtaan historiaan vaikuttavan pekilosienen mukaan

Mäntänkosken äärelle kehittynyt tehdasalue erotettiin Vilppulasta omaksi seurakunnakseen vuoden 1921 alusta ja omaksi kunnakseen vuoden 1922 alusta. Nimi Mänttä on peräisin alueen vanhimmasta talosta, jonka Tuomas Niilonpoika Mäntsä (1570–1618) perusti Sääksmäen erämaahan Keuruskoskelle. Mäntästä tuli kauppala 1948 ja kaupunki 1973.

..