Tampere

Tampere (ruots. Tammerfors) on kaupunki Pirkanmaalla. Se on Pirkanmaan maakunnan keskus ja Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki. Tampereen väkiluku on 213 220[2] ja pinta-ala 689,59 km², josta 525,03 km² maata ja 164,56 km² sisävesiä. Tampereen kaupunkiseudun (ns. Suur-Tampere) muodostavat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi. Seudulla on 341 000 asukasta ja se on pääkaupunkiseudun jälkeen Suomen toiseksi suurin väestökeskittymä. Tampereen naapurikuntia ovat myös Orivesi ja Ruovesi.

Tampere on yksikielisesti suomenkielinen. Tampereella on kuitenkin myös vireä ruotsinkielinen vähemmistö, jonka historiasta ja nykyajasta kertovat mm. Svenska samskolan i Tammerfors, Svenska Barndaghemmet, Porvoon hiippakuntaan kuuluva Tampereen ruotsinkielinen seurakunta (Tammerfors svenska församling), Tammerfors Aktuellt -lehti ja perinteikäs urheiluseura TBK. Tampereen väestöön kuuluu myös monia muita eri kieliryhmien edustajia, joiden osuus väestöstä on vuosi vuodelta yhä kasvanut.

Tampereen kaupunki sijaitsee järvi- ja harjualueella kahden suuren järven välisellä kannaksella. Kannaksen pohjoispuolella on Näsijärvi ja eteläpuolella Pyhäjärvi. Näsijärven vedet kulkeutuvat Tampereen keskustan halki virtaavaa Tammerkoskea pitkin Pyhäjärveen. Tammerkosken putouskorkeus on 18 metriä. Sen rannoilla näkyvät punatiiliset tehdasrakennukset kertovat Tampereen teollisuushistoriasta. Tampere onkin historiallisesti Suomen ensimmäinen ja suurin teollisuuskaupunki. Tammerkosken koskimaisema on nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemista.

Kuntaliitto teetti 2000-luvun alussa Suomen kaupungit kattavan ilmapiiritutkimuksen, jossa Tampereella todettiin ilmenevän kokoonsa nähden vähän sosiaalista pahoinvointia. Taloustutkimuksen suorittamissa tutkimuksissa Tampere on 2000-luvulla toistuvasti sijoittunut ensimmäiseksi ihmisten muuttohalukkuutta kysyttäessä. Myös Taloustutkimuksen teettämässä kuntien imagotutkimuksessa 2008 Tampere sai ykkössijan.

..