Reisjärvi

Reisjärvi on Suomen kunta, joka sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnan eteläosassa. Kunnassa asuu 2 980 ihmistä ja sen pinta-ala on 503,2 km2, josta 28,79 km2 on vesistöjä. Väestötiheys on 6,28 asukasta/km2.

Reisjärven naapurikuntia ovat Haapajärvi, Kinnula, Lestijärvi, Pihtipudas ja Sievi.

Alueelta on löydetty asutuksen ja kulttuurin jälkiä, kuten nuolenpäitä, koruja, keramiikkaa, jo vuoden 6000 eaa. tienoilta. Vakituista asutusta historiallisella ajalla on ollut 1550-luvulta lähtien, jolloin paikkakunnan ensimmäiset tunnetut asukkaat, Pekka Heikinpoika RäISänen, Antti Mikkonen, Olli Pennanen, Heikki Leppänen, Paavo Koponen, Heikki Parkkinen ja Antti Pesoinen, saapuivat Reisjärvelle. 1700-luvun puolivälin jälkeen väkiluku alkoi kasvaa nopeasti, ollen korkeimmillaan yli 5000 henkeä Toisen maailmansodan jälkeen. Väkiluku kääntyi sittemmin laskuun 1960-luvulla siirtolaisuuden ja Suomen kaupungistumisen myötä.

Maatalous on kunnassa voimakasta työllistäen 27,3 % ammatissa toimivasta väestöstä (2008). Palvelut, liikenne ja kauppa työllistävät eniten, 45,1 %, kun taas kolmanneksi tärkein sektori on teollisuus ja rakennustoiminta (25,4 %) . Tunnetuimpia paikkakunnalla toimivia yrityksiä ovat muun muassa Elecster Oyj:n Reisjärven tehtaat sekä hirsitalopaketteja toimittavat Peuratalot ja Suomen Hirsikoto .

Matkailuelinkeino kohdentuu lähinnä maatilamatkailuyritysten palveluihin sekä luonto- ja erämatkailuun. Reisjärvi on 115 kilometria kattavan Reisjärveltä Perhoon ulottuvan Peuran polku -erämaaretkeilyreitistön päätepiste.

..