Yli-Ii

Yli-Ii (epävirallisesti ruots. Överijo tai Över-Ijo) on Suomen kunta, joka sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnan luoteisosassa. Yli-Iin naapurikunnat ovat Haukipudas, Ii, Oulu ja Pudasjärvi.

Yli-Ii sijaitsee Iijoen rannalla, jolla on iso sivujoki Siuruanjoki. Yli-Iin kunta on perustettu vuonna 1924, jolloin se erotettiin Iistä. Kuntien väkiluvut tosin laskettiin yhteen vielä vuoteen 1932 asti. Kunnassa asuu 2 190 ihmistä ja sen pinta-ala on 793,32 km2, josta 24,11 km2 on vesistöjä. Väestötiheys on 2,85 asukasta/km2. Viime vuosina Yli-Iin väkiluku on kasvanut pikkuhiljaa johtuen Oulun läheisyydestä. Yli-Iin keskustasta on matkaa Ouluun noin 47 kilometriä.

Oulun kaupunki sekä Yli-Iin, Haukiputaan, Kiimingin ja Oulunsalo kunnat yhdistyvät vuoden 2013 alussa uudeksi Oulun kaupungiksi.

Yli-Iissä sijaitsee arkeologinen toiminta- ja näyttelykeskus Kierikkikeskus ja Kivikauden kylä. Niiden yhteydessä toimivat myös hotelli ja ravintola.

Kierikki on tärkeä kivikautinen löytö- ja tutkimuskohde. Aluetta on tutkittu arkeologisin SIN kaivauksin vuodesta 1960.

Tärkeimpiä löytöjä ovat hirsiperustaiset rakennusten jäänteet 4000–3000 eaa. Satojen talolöytöjen ohella Kierikistä on löytynyt kaksi kivikautista rivitaloa aikavälillä 3350–3200 eaa. Löytöaineistossa tärkeässä asemassa ovat asbestisekoitteinen Kierikinkeramiikka.

Brittiläinen arkeologian opiskelija löysi BBC:n tietojen mukaan kesällä 2007 Iijoen varrelta 5000 vuotta vanhan koivun tuohen tervasta valmistetun purukumin. Sen sisältämän karbolihapon antiseptisyyden takia sitä käytettiin ientulehdusten hoitoon.

..