Tarvasjoki

Tarvasjoki on Suomen kunta, joka sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa. Kunnassa asuu 1 946 ihmistä, ja sen pinta-ala on 102,42 km2, josta 0,45 km2 on vesistöjä. Väestötiheys on 19,08 asukasta/km2.

Tarvasjoen naapurikunnat ovat Aura, Lieto, Marttila, Paimio ja Pöytyä.

Paimionjoki virtaa Tarvasjoen halki ja Tarvasjoen keskustan luona siihen yhtyy Paimionjoen suurin sivujoki, Pöytyän Karinaisista alkunsa saava Tarvasjoki. Pääosa Tarvasjoen alueesta on Paimionjoen vesistöaluetta, mutta Liedonperä naapurikylineen sijaitsee Aurajoen sivujoen Savijoen latvoilla. Maisemaa Tarvasjoella hallitsevat laajat savitasangot, joita paikoin rikkovat kalliosydämiset moreenimäet.

Tarvasjoki muutti nimensä nykyiseksi vuonna 1909. Pitäjän entinen nimi on ollut Alastaron saarnahuonekunta ja sen jälkeen Eura tai Euran kappeli.

Hämeen härkätie (yhdystiet 2230, 2250 ja 12307) kulkee Tarvasjoen halki. Sen läheisyydessä sijaitsevat vuonna 1779 rakennettu puinen Tarvasjoen kirkko ja Tarvasjoen kotiseutumuseo, jossa on esillä Härkätien historiaa esittelevä Tuu tuu tupakkirulla -näyttely. Juvan kartanossa on Kustaa Mauri Armfeltin syntymäkoti -museo.

Uitonkulman Siivapyörämiesten kokoelma on Tarvasjoen SEO:n läheisyydessä Valtatie 10:n varrella kesäisin esillä oleva traktorinäyttely, jossa on runsaat 20 museotraktoria näytteillä. Näyttelyä ylläpitää vuonna 1995 perustettu Tarvasjokelainen yhdistys Uitonkulman Siivapyörämiehet ry.

..